Szentgotthárd

Tartalom átvétel
Frissítve: 2 hét 1 nap

Beszámoló a februári szentgotthárdi testületi ülésről

2018, március 7 - 08:51

Bajban van a város, jelentős összeg hiányzik a kasszából az Opelben történt változások miatt. A kormány persze nem segít, nyilván vannak fontosabb dolgok is – stadionok, Tiborcz és Mészáros stb. –, mint egy település megsegítése. Kósa Lajos írt egy szép levelet, melyben megfogalmazta, hogy megvizsgáljuk a lehetőségét, folyamatban van, bla-bla-bla… Ez magyarra lefordítva azt jelenti: nesze semmi, fogd meg jól, fityiszt az orrotok alá. Huszár Gábor persze ezt úgy próbálta előadni, hogy a kormányban még lehet bízni, de nagyon jól tudjuk, hogy semmi sem fog történni, holott egyetlen határozattal mentőövet tudnának nyújtani. De nem teszik meg.

Közétkeztetés, közművelődés

Kezdjük az előzővel. Helyi cég, a Just Food látja már el ezt a feladatot évek óta, a legutóbb elnyert közbeszerzési eljárás után még néhány évig biztosan folytatódik a történet. A közintézmények vezetői elküldték véleményüket a közétkeztetés minőségéről, itt olvashattunk pozitív és negatív dolgokat egyaránt. Húsételek esetében főként az adagok méretére volt panasz, ezt egyébként több idős ember is nehezményezte. Reméljük, a jövőben meg fog oldódni ez a probléma is.

A közművelődési cselekvési tervről készült átfogó beszámoló már más tészta. Itt olvashattunk a Pannon Kapu, a Csákányi Mozi tevékenységéről és jövőbeli terveikről. Van olyan ember a testületben, aki a mai napig nem bírja megemészteni, hogy nem az ő emberük vezeti a Pannon Kaput, hanem olyasvalaki, akinek ez a végzettsége és szakterülete. Ugyanis itt Virányi Balázs körmönfont megfogalmazással előadta: készüljön márciusra egy munkaanyag arról, hogy milyen előnyök és hátrányok származnak abból, ha egy integrált kulturális intézmény jönne létre. Ez, kérem szépen azt jelenti, hogy először üresítsük ki a Pannon Kaput, vegyük el a feladatkörét, aztán tüntessük el a süllyesztőben! Úgy látszik, még mindig a PKKE az egyik nagy ellensége képviselőtársamnak, hét év után újra visszatért ide, egyfajta időhurokban rekedve. Sajnálatos.

Tudták? Huszár Gábor és Virányi Balázs miatt nem jöttek migránsok a városba!

A kormány leküldött egy előterjesztést, hogy a város utasítsa el bevándorlás-szervező iroda létesítését Szentgotthárdon. Persze a polgármester váltig tagadta, hogy ez fideszes központi javaslat lenne, holott az ország rengeteg településén ugyanezt fogadtatták el a testületekkel. Megkérdeztem, hogy vajon miként működik egy ilyen iroda, de választ nem kaptam rá. Nem is kaphattam, hiszen senki sem tud arról, hogy bárhol az országban ilyen iroda működne! Illetve működik, csak azt úgy hívják, hogy Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal! Szóval egyedül az állam működtet ilyen irodát, illetve Rogánékhoz köthető körök, akik letelepedési kötvényeket árulnak többek között Irakban és Kínában. Nem is beszélve Orbán titokban betelepített migránsairól. Hányszor hallottunk olyant az elmúlt években, hogy „Magyarország nem fogad be migránsokat – kivéve a genfi egyezmény”? Soha. A hivatalos adatok szerint 22 milliárd forintot költött a kormány hazug propagandára, a valóságban pedig pont az ellenkezőjét teszik. Nemrég arról harsogott a kormánypárti média, hogy meg kell állítani a civil szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, ezzel szemben mi történt? A fideszes EP-képviselők csont nélkül megszavazták, hogy a tagállamoknak kötelességük támogatni a migránsokat segítő civil szervezeteket! Jeleztem már az elején, hogy csupán azért fogom megszavazni az előterjesztést, mert különben a fideszes szennymédia tele lett volna azzal, hogy a Jobbik támogatja a bevándorlást Szentgotthárdon. Amúgy jogilag és törvényileg semmi értelme nincs az egésznek, hiszen egyes egyedül a BÁH jogosult bármilyen ügyet intézni bevándorlással kapcsolatban.

Na, és mi történt az ülésteremben? Van olyan képviselő, akinek ha Dzsepetto lenne az édesapja, az orra bizony kiszúrta volna a monitort. Virányi Balázs képviselőtársam kijelentette, hogy neki és Huszár Gábornak köszönhető, hogy nem lett migránstábor a városban, mert ők tiltakoztak ellene! Na, itt mondom azt, hogy a pofám leszakad! Emlékezzünk 2015. novemberére, amikor egy rendkívüli bizottsági és testületi ülésen a polgármester és Virányi képviselő úr voltak azok, akik a konténerváros mellett érveltek. Vernyákolásnak és nyivákolásnak nevezte szó szerint a sátortábor elleni tiltakozást is. Legfőbb indokként a kormányzati zsarolást hozták fel, miszerint ha a város fejlődni akar, akkor bizony meg kell szavazni a konténervárost. Mellékelem a hangfelvételek linkjét, amik ezekről az ülésekről készültek, mindenki meghallgathatja:

Felháborító számomra ez a hozzáállás, ami a valósággal köszönőviszonyban sincs. Ezen az ominózus ülésen tettem fel a javaslatom, hogy Szentgotthárd utasítson el mindenféle bevándorlással kapcsolatos létesítményt, legyen az tábor, iroda vagy bármi. A polgármester szavazásra sem tette fel a javaslatom. Néhány hónapra rá Szalainé Kiss Edina képviselőtársammal közösen jegyeztünk egy ilyen előterjesztést, amit a testületi többség a polgármester javaslatára napirendre sem vett. Akkor feltenném a költői kérdést: kik ellenezték a migránstábort és kik támogatták? De megnyugodhatunk, hiszen Virányi és Huszár duója Batman és Robin módjára óvják településünket. Döntse el a Tisztelt Olvasó…

Településképi rendelet – a kormány válasza az őt bíráló plakátkampányra

Nem szavaztam meg ezt a rendeletet. Az addig rendben van, hogy a városképet érintő szabályozásoknak rendben kell lenniük, viszont a reklámhordozókról szóló rész elfogadhatatlan. Emlékezhetünk a Jobbik plakátkampányaira, amelyek bemutatták a kormány valódi természetét. Válaszul erre szintén kormányzati utasításra a településekkel elfogadtatták az ilyen rendeleteket, amelyekkel „kordában” akarják tartani a plakátolást. Nevetséges, hogy ilyen eszközökkel próbálja a kormány ellehetetleníteni a kritikákat. Erre mondják, hogy fáj az igazság, Rákosi szelleme itt lebeg bizony.

Ingatlanok értékesítése

A város nehéz anyagi helyzetét a város vezetése ingatlanok értékesítésével akarja megoldani. Már a költségvetés tárgyalásakor kifejtettem, hogy nem értek egyet ezzel, számomra csak az Ipari Park területeinek eladása jelenthet megoldást. Jelenleg egy 400 milliós EU-s forrás áll rendelkezésünkre a park bővítésére, fejlesztésére. Mindenképpen ezzel kellene foglalkoznunk, nem pedig József Attila utcai telkek eladásával, nem szabad felélni a város vagyonát, hiszen 2018 után is lesz még itt élet. Nem támogattam a területek eladását, a jövőben sem fogok ilyen jellegű előterjesztéseket megszavazni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, a jövő hónapban újra jelentkezem.

Lábodi Gábor, önkormányzati képviselő, Jobbik

var addthis_config = {"data_track_clickback":true};