A Jobbik kiáll a kistelepülések önállósága mellett

2011 után a Fidesz most ismét felvetette, hogy elveszi a kistelepülések önállóságát: egy kiszivárgott tervezet szerint az 5000 fő alatti települések sem polgármestert, sem képviselőket nem választhatnak már 2019-ben, ha marad a jelenlegi kormány – kezdte sajtótájékoztatóját Bana Tibor országgyűlési képviselő, a körmendi körzet jobbikos jelöltje.

Valójában ez nemcsak az önkormányzati választási rendszer reformját, hanem a magyar önkormányzatiság és ezeréves településhálózatunk felszámolását is jelentené. A folyamat már jó ideje zajlik: ezért nem rendezi a kormányzat központilag a hivatali köztisztviselők bérét, ezért csökken a feladatfinanszírozásban nyújtott támogatások mértéke, ezért központosítják az adminisztrációt és ezért lesz a Magyar Államkincstár minden település számlavezető „bankja”.

A Fidesz helytartókat ültetne a falvak és kisvárosok feje fölé, hogy irányítani tudja őket. A Jobbik határozottan tiltakozik az elképzelés ellen és kormányra kerülve megerősíti a magyar önkormányzatiságot. Eben a választókerületben ez különösen fontos, hiszen 127 település található az aprófalvas településszerkezetű térségben – zárta szavait Bana Tibor.