Bana Tibor a migráció elleni fellépés fontosságáról beszélt a COSAC-ülésen Bécsben

Október 18-a és 20-a között az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján (COSAC) veszek részt Bécsben az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként. Mai angol nyelvű felszólalásomban felhívtam a figyelmet arra, hogy Európa továbbra sem lenne képes megállítani egy újabb nagy migránshullámot, így elsősorban azokon a területeken kell törekednünk a megoldásra, amelyekben nagyobb a tagállamok közötti egyetértés, például a Frontex megerősítése és a külső határvédelem, valamint a származási országokkal történő megegyezés. Kiemeltem, hogy új, súlyosabb büntetést eredményező törvényeket kell kidolgozni az embercsempészet visszaszorítása érdekében.

Hozzászólásom teljes szövege itt olvasható:

One of the biggest challenges of the 21st century is the illegal, mass migration. Right now Europe is not ready for another huge migration wave. While we try to stop or at least stem the flow of illegal migration, we have to realise that this issue is tearing the European Union apart. We have to focus on those topics where the majority of the member states could agree, like strengthening our outer border protection and cooperating with third countries on a higher level. We have to re-establish the Schengen borders and put an end to the border control within it in order to rebuild trust among member states.

In the meantime, we have to strike harder on smugglers and other criminals who consider illegal migration as a business.  Member states and even third countries should implement laws which possibly deter smugglers and human traffickers.

We have to come up with long-term plans. Global climate change is one of the main reasons of migration and we can’t stop this phenomenon in just a few years. Reducing emission and dealing with mass migration from third countries are going to be the key topics in the coming years. These problems can’t be solved by individual countries and what is more, not by the European Union alone. We have to stand and act together to persuade other states and political forces to take concrete measures forward in both issues.