Bana Tibor a tagállamok szerepének fontosságáról is beszélt a COSAC-ülésen Bécsben

Október 18-a és 20-a között az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján (COSAC) veszek részt Bécsben az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként. Ma az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos vita során felszólalásomban kifejtettem, hogy az elmúlt időszak eseményei nem segítettek abban, hogy a polgároknak nagyobb bizodalma legyen az Európai Unióban. Ahhoz, hogy ezt a bizalmat helyreállítsuk, az EU-nak átláthatóbban kell működnie, olyan problémákkal kell foglalkoznia, amelyek valóban érintik az emberek mindennapjait, illetve a tagállamoknak nagyobb szerephez kell jutniuk ott, ahol ők hatékonyabban tudnak fellépni. Ugyanakkor vannak olyan problémák, amelyeket csak együtt tudunk megoldani, mint például a globális klímaváltozás és a migrációs válság, ezek fontosságára pedig minden szereplőnek fel kell hívnia a választók figyelmét – megoldásokat is kínálva.

Hozzászólásom teljes szövege itt olvasható:

The Brexit and the recent migrant crisis have shaken the citizens’ remaining confidence in the European Union and its ability to solve and handle these issues. To re-establish the confidence of these people, the European Union has to be more transparent, needs to solve issues which affect the citizens’ everyday life and give more rights to member states where they can act more efficiently.

We have to revise the term of subsidiarity. As an example, the yellow card procedure is not working like the way it should be. It should be a strong card in the hands of member states but it is only as strong as the Commission wants it to be. Until subsidiarity is not a clear term for every player in the European Union, we can’t expect that the citizens will feel like they are part of something bigger.

However, we are responsible, on every level, to deliver the message of the European Union’s importance. The institutes of the EU, the governments of the member states, political parties and NGOs have to emphasize that there are certain issues, like the global climate change and the migrant crisis which can’t be solved by individual countries.