A jogállamiságról és a klímasemlegességről
A jogállamiságról és a klímasemlegességről A horvát EU-elnökség pilléreiről beszélt Mladen Andrlic horvát nagykövet a mai bizottsági ülésen. Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként elmondtam: csütörtökön négy EP-frakció vezetője levelet írt az Európai Tanács elnökének, amiben egy új mechanizmus bevezetését követelték az uniós pénzek védelmében azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot. Bár az előző, finn elnökség - nagyon helyesen - prioritásként kezelte egy ilyen jellegű mechanizmus bevezetését, a horvát elnökség munkaprogramjában ez sajnos nincs kiemelve. A magyarok megérdemelnék, hogy hasznos célokra költsük el ezeket a pénzeket, ezért szükség van olyan eszközökre, amelyek ezt elősegítik. Az elnökség programjában szerepel, hogy részletes vitát kezdeményeznek arról, hogyan lehet finanszírozni az átmenetet a 2050-es klímasemlegességhez. Az EU-nak, így Magyarországnak is élen kell járnia ebben - ezt már Ökrös Oszkár európai igazgatónak mondtam. Felelős politikusként a lehető leggyorsabban megfelelő döntéseket kell hoznunk ebben az ügyben, hiszen bolygónk jövője a tét.