A klímaváltozásról
A helsinki COSAC-ülés második napján a klímaváltozás témájánál szólaltam fel. Elmondtam: drasztikus lépésekre van szükség ahhoz, hogy tartani tudjuk a párizsi megállapodás számait és elérjük a 2050-es célokat. Bár több nagy kibocsátó, mint Kína vagy az Egyesült Államok nem tesznek kellő lépéseket, Európának jó példával kell élen járnia. Az oktatásba és az új technológiákba kell befektetnünk, amivel gazdasági versenyelőnyhöz is juthatunk, miközben lépéseket teszünk egy zöldebb jövő felé. On the second day of COSAC I talked about the dangers of climate change and the measures we need to take. Although major emitters like China or US don’t do everything to combat global warming, EU must make good example, invest in edu and new technologies. Bana Tibor országgyűlési képviselő , az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnöke Felszólalásom teljes szövege itt olvasható: Combating climate change and creating a greener future is in our common interest. The Paris Climate Convention and the 2050 goals are ambitious, indeed, but necessary. In the recent years, we have experienced extreme weather conditions in Europe, which will only get worse if we do not take drastic measures. Political, economic and other actors that are not in favour of increased climate protection measures generally give two reasons in this matter. One is that as long as major emitters such as China or the United States do not move towards greening, Europe will always be trying in vain. This is indeed the case, and without them we will not be able to achieve our goals. At the same time, the European Union must set a good example, trusting that other countries will be aware of the gravity of the situation. The other argument that arises is that economic performance and competitiveness may be damaged if we are to reduce greenhouse gas emissions too much. I would like to reverse this argument: if we switch in time and come up with innovative technologies, those can bring economic benefits and a greener Europe. It is extremely important to allocate specific resources for changing our economy in the next seven-year financial cycle. It will be just as important to provide support for the education system.