Jobbik: az uniós pénzek védelme érdekében csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez

Az ellenzéki párt határozati javaslatban kérné fel a kormányt, hogy készítse elő az Európai Ügyészséghez történő csatlakozás jogi feltételeit. A szervezet az uniós források jogszerű és hatékony elköltését ellenőrzi.

Reagálás az uniós kötelezettségszegési eljárásra

A Jobbik álláspontja szerint a bevándorlás visszaszorítása érdekében nemzeti hatáskörben szükséges határozott lépéseket tenni, ezért javasoljuk például az önálló határőrség visszaállítását. Az ún. "Stop Soros" ügyében indult kötelezettségszegési eljárás elfogadhatatlan, hiszen semmi olyan lépés nem történt Magyarország részéről, ami ne lenne összhangban az Európai Unió külső határainak védelmével. Fontos kiemelni azonban, hogy ez a törvény önmagában nem alkalmas a migráció megfékezésére.

Ugyanakkor vannak olyan ügyek, melyek ténylegesen veszélyeztetik Magyarország jövőjét: elsősorban az európai uniós források korrupt felhasználására és az emiatt hazánkra kirótt büntetésre gondolunk. Annak érdekében, hogy a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban elkerüljük a jelentős forrásvesztést, csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez, ellenkező esetben a jogállamisági mechanizmus bevezetése miatti negatív következmények tisztességes honfitársainkat, valamint a magyar egészségügyet, oktatást, szociális szférát fogják érinteni.

A Jobbik meg kívánja védeni hazánkat a bevándorlástól, de ugyanúgy meg kívánjuk védeni Magyarországot és a magyarokat a mindent átszövő korrupciótól, így az EU-s pénzek törvénytelen, az adófizetőket károsító felhasználásától is.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, az Európai Ügyek Bizottságának alelnöke

Fizessenek a bűnösök!

Ezzel a címmel tartottam sajtótájékoztatót a Szilágyi György frakciótársammal benyújtott határozati javaslatunk kapcsán, miközben a Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagjai csekkeket osztogattak a járókelőknek. Az Orbán-kormány és a Fidesz felelőtlen és korrupt politikája miatt ugyanis Magyarország komoly, 100-150 milliárd forintos büntetést kaphat az uniós források felhasználása kapcsán történt visszaélések miatt, aminek következményeit jelen állás szerint tisztességes honfitársainknak kell viselniük. A Jobbik szerint ez az érintettek felelőssége, nekik kell állniuk a számlát.

A határozati javaslat teljes szövege itt olvasható: http://www.parlament.hu/irom41/00808/00808.pdf

Jobbik: az fizesse az uniós büntetést, aki a pénzt kapta

Azt szeretnék, ha nem a költségvetést, az adózókat terhelnék, hanem azt, aki a vagyoni hátrányt okozta.

Az európai uniós források jogtalan igénybevétele és felhasználása miatt keletkezett visszafizetési kötelezettség módjáról.

Ezzel a címmel nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot a Jobbik két képviselője, Bana Tibor és Szilágyi György.

Reagálás Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatójára

Fájóan kevés konkrétum hangzott el Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján, így továbbra sem látjuk, hogyan tervezik megállítani az Európába irányuló migrációs hullámot. A Jobbik álláspontja szerint se szegény, se gazdag, se visszafogadott migránsnak nincs helye Magyarországon. A Jobbik ugyan egyetért azzal, hogy az Unió külső határainak védelme fontos és közös határvédelemre van szükség, azonban elutasítja a közös európai hadsereg felállítását. A menekültválságot Európán kívül kell kezelni és az ott adódó feladatokból Magyarországnak is ki kell vennie a részét.

Bana Tibor, a Jobbik alelnöke

V. Németh Zsolt is szó nélkül leszavazta a körmendi választókerület fejlesztésére vonatkozó jobbikos költségvetési módosító javaslatokat

költségvetési módosítók

Szomorúan vettem tudomásul, hogy a körmendi körzet fideszes országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt a Költségvetési Bizottság alelnökeként elutasította az összes általam benyújtott költségvetési módosító indítványt, melyekkel a választókerületben élők helyzetén kívántam javítani. Reméltem, hogy bizottsági alelnökként legalább néhány javaslatot támogatni fog, de sajnos nem így történt.

Bana Tibor interpellációja: Csatlakozik-e Magyarország az Európai Ügyészséghez?

Csatlakozik-e Magyarország az Európai Ügyészséghez? címmel intéztem interpellációt az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárához, Völner Pálhoz, aki álságos válaszában elmondta, hogy bár az Orbán-kormány mindvégig egyetértett a szervezet létrehozásával, mereven elzárkózik az ahhoz való csatlakozástól. Államtitkár úr hazánk érdekeiről beszélt, holott azokat éppen az szolgálná, ha egy szűk haveri kör helyett tisztességes honfitársaink részesülhetnének a támogatásokból, miközben azokat az egészségügyre, az oktatásra, a szociális szférára és bérfejlesztésre fordítanánk. Ismét kiderült: a Fidesznek nem Magyarország, hanem a lopás az első.

See video

Bana Tibor az uniós források felhasználásáról és a körmendi választókerületben szükséges fejlesztésekről szólalt fel a Parlamentben a költségvetési vitában

Felszólalásom első felében az uniós források felhasználásával kapcsolatban elmondtam, hogy az Orbán-kormány egy szűk haveri körhöz juttatja a támogatások nagy részét. Mindeközben mereven elzárkóznak az Európai Ügyészséghez való csatlakozástól, holott a következő, 2021-2027-es pénzügyi tervezési időszakban Magyarország komoly forrásmegvonással is szembesülhet, erre pedig csak ráerősít ez a hozzáállás. A Jobbik átláthatóbb, a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató pályázati rendszert hozna létre, az egészségügyet, az oktatást és a szociális szférát támogatva - a magyar gazdaság hosszú távú megerősítése és a magyarok életszínvonalának emelése érdekében.

See video

A magyar kormány fent kívánja tartani az uniós források felhasználásának korrupt rendszerét

Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának mai ülésen a bizottság jobbikos alelnökeként hangot adtam annak, hogy nem felelős kormányzati hozzáállás az, ha a jogállamisági mechanizmus bevezetésével és az EU-s források esetleges megvonásával kapcsolatban politikai indokokra hivatkoznak. Ennek a magyar települések és vállalkozások láthatják kárát, bár az elmúlt évek tendenciái alapján leginkább Mészáros Lőrinc és társai szenvednének komoly veszteséget.

A megoldást az Európai Ügyészséghez való csatlakozás jelenthetné, de a magyar kormány - lengyel társához hasonlóan - ettől továbbra is elzárkózik, hiszen ők fent kívánják tartani az uniós források felhasználásának korrupt rendszerét.